Tel.: +421 918 417 487
Nákupný košík 0,00 €

Aké bude počasie?

Aké bude zajtra počasie a aké predpovede využívame my?

S pribúdajúcimi slnečnými lúčmi sa pomaličky otvára aj sezóna výstav, trhov, jarmokov a podujatí pod holým nebom. Akcie na čerstvom vzduchu mávajú svoju špecifickú, nenapodobiteľnú atmosféru, no nesú so sebou riziko vrtošivého počasia. Preto, nech už sa chystáte na akékoľvek podujatie, či už ako hosť alebo ako predávajúci, mali by ste mať vopred dobre zmapované poveternostné podmienky, minimálne na termín konania akcie.

Asi každý, kto niekedy využíval rozkladací stan vie, že oveľa väčším nepriateľom ako dážď, je vietor. Pri silnom vetre totiž človek bojuje aj s vlastným predajným stánkom a snaží sa, aby mu niekam neuletel. Ak sa chcete vojne s vetrom vyhnúť, odporúčame vám rozkladacie hexa stany s nadpriemernou veternou odolnosťou. Sami ich používame, preto vieme, že vydržia aj skutočne silné veterné nárazy.

Najlepším spôsobom ako zistiť či nezmoknete alebo “neodletíte” aj so svojim tovarom sú stránky s online predpoveďou počasia. Každý s nás síce už dnes má smartfón na ktorom bývajú aplikácie s počasím priamo predinštalované, no tieto aplikácie vo väčšine prípadov poskytujú iba základné informácie. My, čerpajúc z našich skúseností vieme, že je lepšie mať podrobnejšie predpovede od profesionálov. Napríklad o sile a predpokladanom smere vetra. Na nasledujúcich riadkoch vám preto chceme odporučiť služby, ktoré využívame my. Žiadna predpoveď síce nikdy nie je stopercentná a aj my sme už zmokli aj vtedy, keď sme sa mali opekať na slnku, ale z dlhodobého hľadiska ide o spoľahlivé zdroje.

SHMÚ

Slovenský hydrometeorologický ústav asi poznáme všetci a naše prvé kroky pri hľadaní predpovede smerujú tam. Najčastejšie používame model Aladin, teda meteogram na tri dni, v ktorom si môžete vyhľadať aj konkrétne miesto na Slovensku. Je možné využiť aj meteogram s predpoveďou na 10 dní, no z vlastných skúseností vieme, že sa podľa neho moc orientovať nedá. V oboch prípadoch vidíte 2-hodinový, resp. 6-hodinový vývoj teploty, oblačnosti, úhrnu zrážok, tlaku, rýchlosti/nárazu vetra a smeru vetra v 10 metroch nad povrchom, čo pre bežné použitie úplne postačuje.

Yr.no

Populárny nórsky server, ktorý sa teší obrovskému záujmu aj na Slovensku. Mnoho ľudí vám naň odprisahá, že je presnejší ako SHMÚ. Nebudeme sa hádať, že tomu tak nie je. My ho používame ako zálohu popri SHMÚ. Prišiel nám presnejší v odhadoch vývoja počasia po hodinách. Nikdy sme však nezaznamenali nejakú výraznú odchýlku v počasí medzi yr.no a SHMÚ. Nečakajte, že jeden bude hlásiť veľký dážď a druhý slnečné počasie. Myslíme si však, že tento server má predovšetkým dobrý marketing. Služby nám oproti slovenskej konkurencii výrazne lepšie neprišli.

Accuweather

Jedna z legiend online predpovedí počasia, ktorú si pamätníci určite pamätajú aj z prvých smartfónov. Podklady z Accuweather využívajú mnohé aplikácie s predpoveďami počasia na smartfónoch, čo je záruka, že sa pri využívaní tejto služby určite nemusíte báť skreslených predpovedí. Nám sa zdá, že oproti službám vyššie, je Accuweather predsa len troška menej presný pri predpovedaní dažďa. Vietor však triafa pomerne spoľahlivo. Ak ste skôr konzervatívny používateľ Accuweather bude služba pre vás.

ČHMÚ

Ak chodievate často na výstavy alebo iné akcie do Čiech, môžete vyskúšať dáta z Českého hydrometeorologického ústavu. Fungujú pomerne spoľahlivo a viac-menej dostanete rovnaké údaje ako z SHMÚ. Pre ČR je to určite stávka na istotu, hoci tiež sa nám už stalo, že predpovedali daždivé dni a po celý čas nám na podujatí krásne svietilo slniečko. To sa však môže stať každej predpovedi. Zdá sa nám, že ČHMÚ výrazne nadpriemerne triafa hlavne teplotu.

Windy

Windy.com je unikát. Ide o český startup, ktorý pôvodne vznikol len pre jeho tvorcu Iva Lukačoviča, ktorý je vášnivý pilot kiteboardu. Postupom času sa však Windy vyvinul v plnohodnotnú informačnú platformu o počasí, kde na prehľadnej mape vidíte čo sa deje nad miestom, ktoré vás zaujíma. Windy pomáha aj záchranárom pri hurikánoch a iných prírodných katastrofách a hoci dúfame, že na nič také ho nikdy potrebovať nebudete, ak budete chcieť detailné správy o počasí, v nadpriemerne peknom vizuáli, Windy je veľmi dobrá voľba.

 

Služieb a aplikácií, ktoré predpovedajú počasie je samozrejme omnoho viac, niekto napríklad nedá dopustiť na predpoveď počasia od Yahoo, ale pokiaľ budete dobre kombinovať tie služby, ktoré sme vám odporučili my, na 95 % by vás počasie prekvapiť nemalo. A ak predsa len prekvapí, ešte raz odporúčame naše stabilné rozkladacie hexa stany, ktoré vás ochránia pred dažďom, slnkom a aj prudkým vetrom. Prajeme veľa príjemných dní a vydarených akciína čerstvom vzduchu.