Tel.: +421 918 417 487
Nákupný košík 0,00 €

8 tipov na super grilovačku

Dokonalá grilovačka? Myslite na hostí, nebojte sa dažďa

K letu neodmysliteľne patrí dobrá grilovačka. Svedčia o tom mimo iného aj pravidelné víkendové vyrabované regály s grilovacími špecialitami. Ak máte aj vy dom, chatu alebo chalupu so záhradou alebo aspoň terasou, určite by ste mali aspoň raz za čas usporiadať nejakú tú grilovaciu párty. Ak ste to doteraz nerobili alebo bola vaša posledná grilovačka katastrofou, prečítajte si naše tipy, ako zorganizovať grilovačku na ktorej bude každému dobre a ktorú budú všetci chváliť.

Grilovačku naplánujte ešte pred nákupom

Nákup na grilovačku

Dobrá grilovačka sa nezačína ranným nákupom na poobedňajšiu párty. Ak chcete, aby bolo všetko perfektné, už pár dní pred akciou všetko dôkladne naplánujte. Počet hostí, množstvo riadu (vyberajte jednorazový papierový), dekorácie, pitie, slušné je aj upozorniť susedov a ak ste poriadny chlap, určite skontrolujte aj gril. Mrknite sa na jeho funkčnosť aj stav po poslednej grilovačke. Nemusí byť dokonale čistý, ale spálené zvyšky jedla na rošte k estetike a chuti nikomu nepridajú. Pre istotu pozrite aj počasie.

Nezľaknite sa dažďa

Záhradný párty stan

Keď má na grilovanie prísť viac hostí, býva problém vôbec zladiť všetkých tak, aby sa našiel vhodný termín, nieto ešte plánovať grilovačku podľa toho, kedy bude pekné počasie. Ani bubnujúce dažďové kvapky by vás však nemali zastaviť, pretože plánovanú zábavu môžete jednoducho zachrániť stanmi. Napríklad párty stan rozložíte za pár minút a zvládne to aj laik, dokonca aj domáca pani s urobenými nechtami. Vrtochy prírody vás so stanmi nemôžu zaskočiť. Môžete ich dokonca prekryť aj zboku, teda vlastne celé zakryť, takže budete chránení aj v prípade vetra. Problém nie je, ani keď sa počasie zmení na poslednú chvíľu. Stany dokážeme dodať aj do 24 hodín.

Poznajte chute vašich hostí

Predtým ako sa vyberiete na nákup surovín, skúste v sebe potlačiť egoistu a zistite aké majú vaši hostia chute a preferencie. Samozrejme, doma ste kráľom vy a všetci by mali rešpektovať, že hlavný chod je podľa vášho výberu. Pripravte však hosťom aj niečo čo majú radi, určite ich to poteší. Budú bez stresu, že sa síce zabavia ale nenajedia a aj takéto detaily zlepšia všeobecnú náladu. 

Nevenujte sa iba grilu

Asi každý z nás už zažil grilovačku, kde bolo síce super pripravené jedlo, ale inak zábava viazla. Toto je žiaľ vždy chyba hostiteľa. Nepodceňujte to a nenechávajte tvorenie atmosféry na niekoho iného. Jasné, vždy je dobré zapojiť aj manželku, či partnerku ale tá to väčšinou uhrá len s prítomnými dámami. Chlapi potrebujú medzi seba chlapa, takže sa im venujte aj popri grilovaní. Ono, pravdupovediac, len máloktorý recept vyžaduje vašu neustálu prítomnosť. Tak dbajte na to, aby ste nezabudli na povinnosti voči hosťom. Každý správny kuchár by mal tiež svoje jedlo naservírovať hosťom osobne.

Využívajte užitočné pomôcky

Grilovanie na záhrade

Aj grilovanie sa vyvíja a to znamená, že aj v tejto oblasti sa už vyskytuje kopec vychytávok. Nám však ani nejde o to, aby ste elektronicky sledovali teplotu v grile a podobne. Skôr máme na mysli praktické veci. Oblečte si ku grilu zásteru, možno vám bude o trošička teplejšie, ale nebudete chodiť pomedzi hostí zamastený. Pod jedlo si tiež môžete podložiť alumíniovú misku alebo aspoň alobal. Zachytíte tak masť, ktorá nebude kvapkať do pahreby a zbytočne robiť dym. Využívajte tiež náradie na grilovanie - obracačky, špeciálny rošt na ryby alebo grilovacie kliešte, uľahčíte si prácu a nepopálite seba ani ostatných. Taktiež si na dôležité akcie kúpte radšej kvalitnejšie brikety, úplne najlepšie je, ak ich už máte vyskúšané. A ešte jedna dobrá rada, ak vás pri grilovaní otravuje hmyz, rozmiestnite okolo grilu a stolov citróny a levanduľu, spoľahlivo tým odplašíte nevítaných návštevníkov.

Nezabudnite na pitný režim

Pivo a grill

Hoci to bude znieť skoro ako rúhanie, grilovanie nie je iba o pive. Pivo je samozrejme ku grilovaným jedlám ideálne, ale bola by škoda sa ním obmedzovať. Letné teploty síce veľmi alkoholickým nápojom neprajú, ale nenechajte si utiecť možnosť ohúriť priateľov nejakým tým doma urobeným drinkom. A ak alkohol predsa len nechcete alebo nemôžete, nie je nič lepšie, ako dobre vychladená domáca limonáda. Tá je vlastne vhodná vždy, lebo aj to pivo sem tam treba prestriedať.

Buďte originálni

Ak vo vás drieme kreatívna duša, bažiaca po originálnych zážitkoch, kombinácia domáca záhrada, grilovanie a nápady je neprekonateľná. Vyzdobte a dekorujte celý priestor. Môžete napríklad vymyslieť nejakú tematickú grilovačku. Taký kvalitný stredoveký raut je úplne super. Pefektná je však napríklad aj večerná/nočná grilovačka. Stačí dobre rozmiestniť fakle s ohňom + pridať pár ingrediencí, ako sú vhodné dekorácie a dobre zvolená hudba a aj z obyčajnej záhradnej párty bude akcia, na ktorú budete s priateľmi roky spomínať. Opäť vám nič nebráni využiť rozkladacie párty stany. Aj oni môžu prispieť k parádnemu zážitku. 

Nezabudnite hosťom dať výslužku

Veríme, že toto už beriete tak nejak automaticky, ale pokiaľ nie, tak nezabudnite, že hostí na konci treba odmeniť. Z vlastných skúseností vieme, že po grilovaní ešte ostáva dosť potravín tak nejak navyše. Čo ešte zužitkujete si nechajte, ale ostatného sa elegantne zbavte tým, že čo sa dá, pripravte pre hostí a zabaľte im to domov. Oni budú radi, že niečo dostanú a vy budete radi, že vám neostane plná chladnička.