Tel.: +421 918 417 487
Nákupný košík 0,00 €

Ako na kotvenie stanov

Do zeme aj do betónu, čím ukotviť rozkladací stan?

Kvalitné ukotvenie stanu je základom pre jeho správne a bezpečné používanie. Mnoho našich zákazníkov má o kotvení rýchlorozkladacích nožnicových stanov len hmlisté predstavy, respektíve vedia iba to, čo im niekto „poradil“ a tak sú presvedčení, že mnoho vecí nie je možných.

Kotvenie však nie je nič zložité a stan bez problémov ukotvíte kamkoľvek, stačí len poznať možnosti kotvenia. Pokiaľ idete napríklad niekam na trhy či iné podujatie ako predajca či vystavovateľ, je dobré vopred zistiť na akom povrchu sa akcia bude konať. Ak chcete stan na vlastnú záhradu, prípadne na svoj pozemok, táto starosť vám odpadá.

Nech už však je povrch akýkoľvek, vždy je možné stan ukotviť bezpečne tak, aby ani pri silnom vetre nedošlo k jeho uvoľneniu. Ak chcete mať ozajstný pocit bezpečia, odporúčame vám investovať do hexagónového stanu. Hexa párty stany majú veternú odolnosť do 45-55km/hod v nárazoch, čo už je hodnota, kedy meteorológovia vydávajú varovania pred vetrom. Pokiaľ teda iba fúka „silnejší“ vietor, bez problémov stan rozbaľte a postavte. Dobré ukotvenie ho udrží na mieste.

Ako sme už napísali:  Ukotvenie záleží najmä na povrchu, do ktorého chceme stan ukotviť.

Kotvenie do zeme

Ak je podkladom pod stanom hlina, resp. obyčajná zem, kotvenie je pomerne jednoduchá záležitosť. V podstate vám stačí jednoduchá sada s kolíkmi a gurtňami a stan bezpečne ukotvíte. Na každú stanovú nohu potrebujete jednu sadu. My predávame pozinkované kotviace kolíky, ktoré nehrdzavejú a stále vyzerajú ako nové. Kolík má priemer 1 cm a dĺžku 45 cm čo dáva dostatočnú záruku, že ho ani extrémny vietor nevytrhne. Gurtňa je z dvoch dielov so zámkami, ktorými si nastavíte správnu dĺžku. Pre ľahké pripnutie ku kolíku sa používajú kvalitné karabíny.

Tento spôsob ukotvenia je rýchly, pomerne jednoduchý a bezpečný.

Kotvenie do betónu/asfaltu pomocou skrutiek

Ťažkosti s ukotvením zväčša nastávajú ak je podklad pod stanom tvrdý, čiže ho tvorí napr. betón alebo asfalt. Aj tu je však riešení hneď niekoľko. Ak ide o miesto kde stan budete mať postavený dlhodobo, miesto je na vašom pozemku alebo si môžete miesto prispôsobiť, najlepším riešením je ukotvenie pomocou hmoždeniek a skrutiek. Postup je prakticky rovnaký, ako v prípade ukotvenia kolíkmi, akurát nehrdzavejúce kolíky nahradíte skrutkami do betónu.

Pri takomto riešení si môžete byť naozaj istí, že vám stan vydrží na mieste aj poriadne silný vietor.

Kotvenie na tvrdých povrchoch pomocou závaží

Ak to už býva, najčastejšie nie je možné do podkladu pod stanom len tak vŕtať. Je to bežné pokiaľ predávate na trhoch, prípadne je akcia konaná na prenajatom priestore, alebo na cestnej komunikácii. Tam by vás za vŕtanie do asfaltu či betónu určite nepochválili. Ani vtedy však nemusíte prepadať panike, ideálnym riešením sú vodné závažia. Ide o praktické umelohmotné kvádre, ktoré naplnené vodou vážia 10 kg. Pri každej nohe stanu je umiestnené jedno závažie, priamo spojené s nohou stanu, vďaka ktorému sa stan nepohne
ani pri silnejšom vetre.

Výhodou je, že oproti napr. pieskovým závažiam, tieto vodné po použití jednoducho vypustíte a ľahko prenesiete a využijete zasa inde. Toto ukotvenie je navyše možné kombinovať aj s  gurtňovým ukotvením . Pokiaľ to priestor dovolí môžete stan ešte priviazať aj o strom, prípadne lampu či stĺp. Maximalizujete tak kotvenie a môžete sa bez obáv venovať podstatnejším veciam.

Riešenie na spôsob ukotvenia sa nájde vždy, stačí iba použiť zdravý rozum. A ak by ste
predsa len nevedeli, ako stan uchytiť, ozvite sa nám a my sa pokúsime vám pomôcť.